MR MAD - szaleńczo merytoryczne treści! Blog Dom Matematyka w kuchni – w czym może nam pomóc?
Dom

Matematyka w kuchni – w czym może nam pomóc?

Nie każdy z nas lubi matematykę, jednak zapewne każdy przyzna, że jej stosowanie jest potrzebne. Trudno iść do sklepu i obliczyć ile zapłacimy za zakupy, jeżeli nie będziemy mieć podstaw matematyki. Właśnie w takim celu obowiązkowo należy znać przynajmniej część matematyki w postaci dodawania, odejmowania i wzorów skróconego mnożenia. Okazuje się, że ta dziedzina nauki potrzebna jest do wielu innych rzeczy, w tym również w kilku zajęciach kuchennych, co może nie wydawać się zbytnio oczywiste na pierwszy rzut oka. Aby się jednak dowiedzieć o tym więcej, zachęcamy do zapoznania się z naszym tekstem

Matematyka przydaje się do gotowania

Wydawać by się mogło, że trudno będzie w jakikolwiek sposób powiązać matematykę z gotowaniem, bo na pierwszy rzut oka wydaje się, że są to dwie sprzeczne materie. Rzeczywistość jednak wygląda inaczej, ponieważ trudno ugotować potrawy, jeżeli nie znamy przeliczników w kwestii kilogramów, gramów, dekagramów czy militrów i litrów. Oczywiście, jeżeli gotujemy już ze sporym doświadczeniem, to przepisy niekoniecznie muszą być potrzebne, natomiast w sytuacji, w której to nie ma przepisów, jest naprawdę o to bardzo ciężko.

Warto wiedzieć, że wiedza matematyczna znajduje naprawdę spore zastosowanie w kuchni. O ile chcąc odmierzać dany składnik można korzystać z miarki, to jednak trudno rękami wyliczyć 50 gramów soli, ale właśnie trzeba mieć świadomość ile mniej więcej może to być. Jeżeli takiej wiedzy nie ma, to w zasadzie będzie to bez znaczenia, co w konsekwencji będzie powodować przygotowanie niesmacznych potraw, które będą niedoprawione, przeprawione i proporcje składników będą źle dopasowane. Tak więc matematyka w tej kwestii znacząco się sprawdza.

Matematyka a czas przygotowania potraw w kuchni

Istotne poza dodawaniem składników i przygotowania smacznych dań w kuchni jest to, aby umiejętnie zaplanować czas. Jeżeli wiemy, że mięso smażymy parę minut, to ten czas powinien być starannie wyliczony – nie może być to mniej ani więcej. Właśnie dlatego należy robić wszystko, żeby potrawy były jak najsmaczniejsze. Trudno jednak wyobrazić sobie, żeby tak to było, jeżeli będziemy chcieli gotować, smażyć i piec krócej czy dłużej. Wyobraźmy sobie, że pieczemy ciasto i w przepisie mamy podane 60 min w piekarniku. Nie można więc wyłączać piekarnika po 40 min z nadzieją, że ciasto jest dobre. W tym celu warto pilnować czasu i obliczyć sobie kiedy trzeba go wyłączyć. Co prawda w nowoczesnych kuchenkach nie ma tego problemu, ponieważ są timery, natomiast nie każdy ma taką możliwość.

Okazuje się więc, że jesteśmy wręcz niewolnikami matematyki nawet wtedy, gdy od niej uciekamy w szkole czy na studiach. Towarzyszyła, towarzyszy i będzie towarzyszyć całe życie, czy nam się to podoba czy też nie. Właśnie dlatego tak bardzo trzeba robić wszystko, żeby się jej nie bać. Naturalnym jest to, że możemy mieć przed nią pewien strach, ale jednak należy się z nią bliżej „zakolegować”, żeby w kuchni można było sobie radzić coraz lepiej i przede wszystkim nasze potrawy były smaczne.

Exit mobile version